A történelmi E27 foglalat

Melyik is az E27 foglalat?

Napjainkra a technika fejlődése számos fényforrással szolgál, melyből az E27 foglalat csak egy a sok közül. Minden fényforrásnak más a technikája, ennél fogva a működése és jellemzői is. Nem csoda, hogy az áramellátásra is különféle módok adódnak. Na persze mindegyik árammal működik, ez igaz. De az egyik működtethető közvetlenül hálózati feszültségről, a másik nem, az egyik sárgásan világít, a másik kékesen. Az egyik tüskés, a másiknak lába van, a harmadik menetes. Az ember persze beletanul, és a fiatalabb generációk már kimondottan ebben nőttek fel, cseppet sem életidegen számukra a dolog.

Az közös minden világítótest esetén, hogy a foglalaton keresztül csatlakoznak a hálózathoz. Azonban az, hogy ez a foglalat miként rögzül, eltérő lehet. Az egyik legrégebbi megoldás a menetes, csavaros megoldás, gyakorlatilag ezt őrzi a „becsavarom az égőt” kifejezés is. Minden kivitelezésnél jobb menetes égőkről beszélünk, azaz óramutató járásával megegyező irányba csavarjuk az égőt befelé. Az E27 foglalat az egyik legrégebben piacon lévő foglalat, természetes szintén menetes. A csavaros rész átmérője 27 centi, hogy maga az égő burája mekkora, már nem megkötött. De miért E27? Miért lett olyan népszerű?

Az E27 foglalat története

Miután feltalálták az izzó – akár Teslának, akár Edisonnak tulajdonítunk is nagyobb jelentőséget – azt még nemzetközileg elfogadottá is kellett tenni. A bevezetéshez a gyártókat, cégeket meg kellett győzni a termék piacképességéről, hovatovább szabványosíthatóságáról. Mert hát a gyártáshoz elengedhetetlenül szükséges az egységesség, arról nem is beszélve, hogy a technikai felhasználáskor is lényeges szempontot képez ugyanez. Úgyhogy a fényforrások egyik első képviselője az E27 foglalat lett, ahol az E27-es LED izzó E-je az Edison menetre utal. Ami csavaros, az tehát „E” lesz rövidítésében. Az utána következő szám pedig az izzó foglalatának átmérőjét mutatja meg, mint azt feljebb már említettük. Mindemellett a betű és számkombináció mellett bevezettek a fogyasztó számára könnyebben megjegyezhető elnevezéseket is, az e27 foglalat esetében ez a Medium Standard megnevezés, amit természetesen nem állhattak az amerikaiak rövidítés nélkül, úgyhogy MES címen találjuk az E27 mögé odabiggyesztve.

Napjainkra a menetes foglalat szinte magától értetődő, de kezdetben igen nagy volt a káosz. Persze mindenki boldogan belevetette magát a fényforrás gyártásba, ugyanakkor arra, hogyan rögzíted magát az izzót számtalan megoldás látott napvilágot és kezdetben igen nagy volt a káosz. A különböző feszültségválasztékkal egybevetve ez igencsak gátolta az izzók elterjedését, mert nem számított feltétlenül hosszútávú befektetésnek egy olyan égő, amit aztán nem lehet cserélni. Az E27 foglalat volt az egyike a szabadalmaztatott méreteknek, ami a századforduló után aztán lendületesen teret nyert a piacon. Maga Edison találta fel a megoldást és szabadalmaztatta 1880-ban, majd védjegyeztette 1909-ben a General Electrics MAZDA védjegye alatt. A termék sikere az egyszerűségében rejlett, hiszen bárki könnyűszerrel kicserélhette a korábbi égőjét, ehhez a kis csavargatáshoz aztán semmi szükség szakemberre. Ez máig igaz. A menetes foglalat sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy száz év múlva még mindig megtaláljuk a boltok polcain.

Napjainkban zajlik a hagyományos izzókról LED fényforrásokra való átállás. Az átállás megkönnyítése érdekében az E27 foglalat immár LED világítótesteken is megtalálható. Így a LED-re való átállás megengedi, hogy meglévő rendszerekben szimplán csak lecseréljük a régi izzót, nem kell a teljes otthoni világítást újratervezni.

Hol használatos az E27 foglalat?

A legtöbb háztartásban elterjedt égő E27 foglalattal bír. Ez azt is jelenti, hogy igen nagy a méret és formagazdagsága, bár a legtöbb dizájn lámpa inkább kisebb foglalattal kerül elő. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy jobban elférnek, és attól, hogy kisebb helyet foglalnak, könnyebb velük tervezni. A hétköznapi életben extrém körteformák ritkábban fordulnak elő, általában a burák színe, opálossága, illetve az égő praktikus tulajdonságai kapnak hangsúlyt. Ilyen a fényerő, színhőmérséklet szabályozása, dimmelhetőség, netán, hogy okos izzóról beszélünk-e? Az E27 foglalat esetén is van azonban az izzógyártásnak olyan területe, ahol dizájn lámpát javarészt E27 égővel készítenek, ez pedig a vintage.

A vintage izzó a korabeli, századfordulós hangulatot idéző, dekoratív égők gyűjtőneve, bár a szó magát a stílust jelenti elsősorban. Ebben a tekintetben érthető az E27 foglalat privilégiuma, hiszen kezdetben ez volt az általános, így a kor szellemét is ezzel a formával lehet leginkább felidézni. Vintage izzók esetén a praktikum viszont másodlagos szerephez jut, sokkal lényegesebb a bura formája, kialakítása, illetve a jellegzetesen kirajzolódó izzószál.

Az E27 foglalat tehát napjainkra egy sztenderd módszer az izzó rögzítésére, ami nem látszik, hogy kiveszőben volna szimplán azért, mert a hagyományos izzókat a LED fényforrások kezdik felváltani. Ha a régi korok hangulatára vágyunk az E27-es vintage izzókkal visszautazhatunk gondolatban a századfordulóra, mikor ezt a menetes módszert még frissen szabadalmaztatták.