Boston terrier: öleb vagy harci kutya?

Boston terrier – frakkos úr, de nem az űrből

Frakkos úriember, vagy harci kutyából lett öleb? Igazából teljesen mindegy, minek nevezzük, a boston terrier aprócska, mókás kinézetű kutyafajta igazi cukiság. Büszke, és szinte mindig vidám kutya, aki büszkén, és nagysága tudatában – vagy inkább reményében – vonul gazdája mellett. Mondjuk nem véletlenül véli magát nagynak, hiszen kimagasló intelligenciája valóban egyfajta nagyságot kölcsönöz neki. És bár nagyon határozott, néha-néha kicsit makacs, nagyon is szerethető. Ráadásul nem csak intelligens, okos, és könnyen nevelhető kutya, de nagyon barátságos is. Legyen szó gyerekről, felnőttről, más kutyáról, vagy egyéb állatról, barátkozó és kedves természete mindig jelentkezik. A hab a tortán, vagy a bónusz, amit a boston terrierrel kapunk, az az eb humorérzéke.

A boston terrier története

Aki még sosem járt a tengerentúlon, ha Boston neve szóba kerül, biztosan a bostoni teadélután említi. Nos, azt gondolom, e történelmi esemény, az adók és vámok emelkedése miatt tengerbe szórt teaszállítmány emléke mellett nem árt megemlíteni a boston terrier nevét is.

Legelőször is, tessék rendre felháborodni, ha a kutyát valaki francia bulldognak nézi. A boston ugyanis pontan annyira amerikai, mint amennyire a baseball vagy az amerikai palacsinta az. Bostoni pedig azért lett, mert még a XIX. század második felében egy Boston városában született, angol bulldog és angol terrier keverék eb a fajta ősapja. Bár az ősanya egy teljesen ismeretlen fehér szuka volt, a Hooper’s Judge néven ismertté vált, sötét csíkos, fehér mellényes kannal való párosításból született kölykök megalapozták az új fajtát. A rokontenyésztés gyakorlata, néhány angol bulldog, és pár francia bulldog (ezt azért annyira nem szeretik emlegetni), segített abban, hogy megszülessen az új fajta.

Gentleman az arénák mélyéről

Nos, igen, tagadhatatlan tény, hogy a boston terrier ősei egykoron harci ebek voltak, az arénák sztárjai, a kutyaviadalok hősei. Bár állítólag a bostont is megpróbálták hasonló célokra használni, a kicsinyke kutya túl kedves és barátságos volt ahhoz, hogy a véres küzdelem sztárja lehessen. Szerencsére őseitől karakterük jó vonásait örökölte, így sikerült a ringen kívül maradnia. Persze mint társasági kutya igen alkalmazkodó és könnyed természetű, de azért ha veszély fenyegeti, megvédi magát, és szeretteit. Keménykötésű, mokány is eb, akiben azért él ősei harci vére, csak éppen gentleman természete és intelligenciája ezt jól kordában tartja. Bár becenevét, az amerikai gentlemant leginkább azért kapta, mert szőrzete színe és mintája miatt olyan, mintha szmokingot viselne, valljuk be, sikerült tökéletesen alkalmazkodnia becenevéhez.

Egyébként a boston terrier valahogy nmindig egyik kedves filmemet, pontosabban annak főszereplőjét juttattja eszembe. Aki látta, vagy olvasta az Elfújta a szél című filmet, regényt, az ismeri Rhett Butlerrel figuráját. Rhett Buttler igazi kalandor, botrányhős, nagyon erőteljes karakter. Intelligens, okos, rafinált. Ha kell, vagány, ha kell zsivány, máskor igazi úriember. Pontosan olyan, mint ez a tündéri kutyafajta, nem?

A boston terrier nem a kutyakozmetikusok álma

Legkevésbé sem, ugyanis ezt a fajtát ritkán látják a szalonban, munka alig akad vele, meggazdagodni belőle nem lehet, de még díjnyertes, kreatív munkát sem tudnak felmutatni. A boston szőrápolása ugyanis a lusta emberek álma. A rövid, sűrű, fekete-fehér, kitty vagy tigrismintás bunda ugyanis akkor lesz tökéletes, ha a gazdi hetente átkeféli puha kefével, néha átdörgöli egy gumikesztyűvel vagy ronggyal. Fürdetni nem kell, kivéve, ha összepiszkolja magát, de hát ilyet egy úriember ritkán tesz csak, nemde? Azért van, amire figyelni kell, ez pedig nem más, mint a bájos redők és a pofa érzékeny bőre. És bár a boston terrier úriemberhez méltó módon táplálkozik, étkezés után nem árt a pofiját megtörölgetni. De ennyiben ki is merül a kozmetikázása (persze a szem-, fül-, fogtisztítás és karomvágás minden ebet érintő feladatán kívül).

Sztárok ebe a boston terrier

Egy sztár élete nem csak játék és mese. A csillogás, az ismertség sok munkát, időt igényel. De a sztárok is emberek, akik vágynak egy kis szeretetre, kedvességre. Éppen ezért sokan választják ezt a fajtát társuknak, hiszen egyrészt a szőrzete nem igényel sok időt, a kevéske szabadidőt a kutya nevelésével és játékkal, pihenéssel tölthetik, másrészt a kedves természet megnyugtató számukra a mindennapok rohanása után.

Nem véletlen tehát, hogy sok ismert sztár, neves ember a boston terrier rajongója, és persze gazdája is. Rose McGowan színésznő (a Tarantino féle Grindhouse sztárja) két boston boldog gazdája. Mindkettőjüket – bár nem egyszerre –  egy állatkereskedésben látta meg, a szomorú kis ebeket azonnal kimentette a méltatlan helyzetből. De nem csak a szép színésznő kedveli a fajtát, Denise Richards Lucy kutya gazdája, Billy Joel kutyája pedig Fionoula. A rockerek számára is kedves jószág a boston terrier, hiszen a NOFX nevű ponk-rock zenekar egyik lemezborítójára tette a fajta képét, de Amerika egyik legmenőbb punk lemezkiadója kabalaállatának választotta a bostont, mégpedig egy Bruiser nevű eb személyében. Aki pedig egy igazi boston-sztárt szeretne látni, az keressen rá az interneten Bandit nevére, ő ugyanis nem sztár-gazdija okán lett híres, hanem azért, mert imádott szörfözni, és vagány módon motorozott saját mini Harley motorján.